Nieuws

Subsidie voor UMC-onderzoek bestrijding chronische pijn

18 juni 2010
Subsidie voor UMC-onderzoek bestrijding chronische pijn

Het UMC St Radboud gaat samen met het Nijmeegse Echo Pharmaceuticals verder een medicijn ontwikkelen voor patiënten met Alzheimer en chronische pijnen. Hiervoor hebben beide partijen een Europese subsidie van bijna 4,5 miljoen euro gekregen.

Het nieuwe medicijn, Namisol® genaamd, bevat THC en zal in tabletvorm gaan verschijnen.
UMC-onderzoekers prof. Marcel Olde Rikkert, geriater, en dr. Harry van Goor, chirurg afdeling Heelkunde: ‘Bekend is dat THC (tetrahydrocannabinol) een positieve werking heeft op het centrale zenuwstelsel. Vooral bij patiënten met moeilijk behandelbare ziektebeelden die voorkomen bij Alzheimer, MS en chronische neurale pijnen kan THC klachten verminderen. Het is nu gelukt om THC in een tablet aan te bieden met als voordeel dat de THC beter is te doseren en beter wordt opgenomen door het lichaam’.

Test op UMC-patiënten
Om THC te isoleren uit plantextracten en te formuleren in tabletvorm heeft Echo Pharmaceuticals een gepatenteerde techniek ontwikkeld. Deze techniek bevordert de opname van THC in het bloed. Echo heeft de tablet in een eerste onderzoeksfase met succes op een groep personen getest. Bij het UMC wordt nu de effectieve werking van het tablet getest bij een groep patiënten. Hier is de kennis, ondersteuning en infrastructuur aanwezig die een dergelijk onderzoek vereist.

Grote vraag
De verwachting is dat Namisol® over enkele jaren marktrijp is. Gezien het toenemende aantal ziektebeelden gerelateerd aan het centrale zenuwstelsel en de voordelen van Namisol® zal de vraag naar het nieuwe tablet aanzienlijk zijn. Daarom krijgen het UMC en Echo nu van het Europees Fonds Regionale Ontwikkeling en van het Rijk en Provincie Gelderland bijna 4,5 miljoen euro ten behoeve van de investeringen in de ontwikkeling van de tablet. Om deze subsidie mogelijk te maken heeft de afdeling Valorisatie alle partijen ondersteund. De totale kosten van het onderzoek bedragen circa 9 miljoen euro.