Beweeginterventie - Laat het brein niet indutten: beweeg slim!

GEZOCHT: personen ≥ 60 jaar, met meer dan beginnende tot matige geheugenklachten.

Het beweegonderzoek
Beweging is goed voor uw lichamelijke fitheid en gezondheid, maar lijkt ook goed te zijn voor uw denkvermogen en geheugen. Welke vormen van beweging het meest succesvol zijn, weten we nog niet. En wat is het effect van een combinatie van beweging en tegelijkertijd stimuleren van het geheugen? Dit gaan wij onderzoeken door te kijken naar het effect van drie verschillende beweegprogramma’s op de lichamelijke fitheid, het denkvermogen en het geheugen van mensen met meer dan beginnende tot matige geheugenklachten.
 
De beweegprogramma’s 
Als u mee doet aan het onderzoek wordt u willekeurig ingedeeld in één van de drie beweegprogramma’s. Programma 1 is een fietstraining op een home trainer. Programma 2 is een interactieve fietstraining op een home trainer. Tijdens het fietsen volgt u een fietsroute op een scherm dat voor u staat. Hierdoor lijkt het alsof u door de omgeving fietst. Tijdens het fietsen voert u enkele opdrachten uit. Programma 3 bestaat uit rek-en-strek oefeningen om de spieren en de gewrichten los te maken en los te houden.  Alle beweeglessen zijn drie keer per week gedurende 12 weken. U krijgt één-op-één begeleiding gedurende de training.  

De metingen
Om te onderzoeken wat de effecten zijn van de beweegprogramma’s voeren we op 4 momenten verschillende metingen uit, waarbij we onder andere kijken naar uw fysiek functioneren, aandacht en geheugen. 

Waar vindt het plaats?
Er zijn verschillende dagopvang locaties en wijkcentra in en rondom Nijmegen waar de beweeglessen worden gegeven en de metingen worden uitgevoerd. In overleg met u zal gekeken worden op welke locatie bij u in de buurt u de beweeglessen kunt gaan volgen.

Bent u
60 jaar of ouder;
Bekend met meer dan beginnende tot matige geheugenklachten;
Gemotiveerd om mee te doen aan een beweegprogramma?
Dan komt u in aanmerking voor deelname. 

Geïnteresseerd? 
Bent u geïnteresseerd en/of heeft u vragen? Neem dan contact op met: 
Esther Karssemeijer, arts-onderzoeker
E: esther.karssemeijer@radboudumc.nl  
T: (024) 3616779