Beweeginterventie - Bewegend Brein

GEZOCHT: personen ≥ 50 jaar, met beginnende geheugenklachten.

Het beweegonderzoek
Het Bewegende Brein project richt zich op mensen met lichte geheugenklachten. De oorzaak van geheugen achteruitgang is nog steeds onbekend, ondanks veel wetenschappelijk onderzoek. Familiaire belasting, omgevingsfactoren en de eigen leefstijl spelen waarschijnlijk een belangrijke rol. Recent onderzoek laat zien dat een lichamelijke actieve leefstijl mogelijk geheugen achteruitgang kan verminderen. Met dit onderzoek willen we onderzoeken wat de effecten zijn van twee verschillende beweegprogramma’s op het denkvermogen, het geheugen en de lichamelijke fitheid van oudere mensen met beginnende geheugenklachten.

Doe mee met het Bewegende Brein! from Radboudumc Alzheimer Centrum on Vimeo.

 
De beweegprogramma’s
De twee beweegprogramma’s zien er als volgt uit:
Conditietraining: U krijgt drie keer per week, ongeveer 45 minuten een gevarieerd aanbod van beweeglessen die vooral zijn bedoeld om het uithoudingsvermogen te verbeteren.
Kracht, flexibiliteit en ontspanning: U krijgt drie keer per week ongeveer 45 minuten een gevarieerd aanbod van beweeglessen. Bijvoorbeeld krachttraining, yoga, rek-en-strek of coördinatie oefeningen en verschillend spellen zullen aan bod komen.
De beweegprogramma’s duren één jaar en worden in groepsverband gegeven onder begeleiding van ervaren en enthousiaste trainers. De lessen kunnen op ieders niveau aangepast worden.
Controlegroep: Om het effect van de beweegprogramma’s te kunnen bepalen zal er ook een controlegroep zijn. In deze groep krijgt u wel leefstijladviezen, maar geen beweegprogramma.
Door middel van loting wordt bepaald in welke groep u zal zitten. Ook belangrijk is dat de deelnemers vóór deelname niet meer dan twee uur per week intensief bewegen. Dit zal door een onderzoeker met u worden besproken.

De metingen
Er zijn drie meetmomenten die zullen plaatsvinden in het Radboudumc. Na een uitgebreid vooronderzoek, zullen we u afhankelijk van in welke groep u zit één jaar lang, 3 keer per week, een beweegprogramma aanbieden. Na 6 en 12 maanden herhalen we het onderzoek en geven we u gedetailleerde informatie over de onderzoeksbevindingen.

Waar vindt het plaats?
De beweeglessen vinden plaats in de omgeving van Nijmegen. Mogelijkheden zijn bijvoorbeeld Malden, Groesbeek, Mook, Gennep of Millingen. De locatie en tijden van de beweeglessen wordt door de onderzoekers samen met u gekozen. De beweegactiviteiten worden u kosteloos aangeboden maar er is hiervoor geen reiskostenvergoeding. Deelname aan dit onderzoek is gratis.
De meetmomenten zullen plaatsvinden in het Radboudumc. Hiervoor krijgt u een reiskostenvergoeding.

Bent u
50 jaar of ouder
Bekend met beginnende geheugenproblemen
Niet meer dan twee uur per week intensief aan het bewegen?
En wilt u graag bijdragen aan de wetenschap?
Dan komt u mogelijk in aanmerking voor ons onderzoek.

Geïnteresseerd? 
Bent u geïnteresseerd en/of heeft u vragen? Neem dan contact op met: 
Marit Sanders, arts-onderzoeker
E: bewegendbrein@radboudumc.nl   
T: (024) 3653735